De multi-dimensionaliteit van verdriet

april 2017

Als je iets verdrietigs meemaakt waardoor je moet huilen, is de kans groot dat het verdriet dat je op dat moment ervaart niet alleen te maken heeft met het actuele feit, maar met eerdere opgedane ervaringen.
Misschien heb je dit zelf ook al eens ervaren, op een begrafenis bijvoorbeeld van een kennis of collega waar je emotioneel gezien niet eens zo héél dichtbij stond maar op wiens begrafenis je hartstochtelijk moest huilen. Die begrafenis is dan de katalysator die meerdere lagen van eerder opgedaan verdriet ontsteekt of opnieuw opwekt.
Een heel duidelijk voorbeeld hiervan was de reactie van onze vroegere huishoudster op de dood van haar man. Ze huilde onophoudelijk, zeer hartstochtelijk, de hele dag onafgebroken. Een van de aanwezige gasten concludeerde daaruit hardop dat hij  “wel haar grote liefde moest zijn geweest,” waarop zij enigszins fel reageerde dat dit niet het geval was.  Om vervolgens ontroostbaar verder te gaan met huilen.
Wat ik echter meende te zien, (ik was waarschijnlijk de enige in het gezelschap met kennis van wat haar in het verleden was overkomen) was haar onuitsprekelijk en onverwerkt verdriet van vroeger. Ze was als jonge vrouw gevlucht uit het bezette voormalige Tsjechoslowakije nadat Russische soldaten haar vader voor haar ogen hadden doodgeschoten en vervolgens haarzelf, haar zus en haar moeder hadden verkracht. Eenmaal in Nederland was ze min of meer uit dankbaarheid getrouwd met de man die zich als eerste over haar ontfermde en die nu dus overleden was.
Ik zag haar verdriet, haar oud en nieuw verdriet; het multi-dimensionele ervan.

Advertenties

~ door Rosicus op 12 april 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: